Daglichtbuis Solatube | Raybender 3000 technologie Daglichtbuis Solatube | Raybender laag invallend daglicht Daglichtbuis Solatube | Raybender hoog invallend daglicht Daglichtbuis Solatube | 0-90° bochtstuk

Klik op de foto’s voor een vergroting.

Hoe werkt een daglichtbuis?

Een daglichtbuis is een reflecterende buis met een lichtkoepel op het dak en een afdekplaat aan het plafond. Deze elementen tezamen bepalen de kwaliteit van het systeem. De lichtbuizen zelf zijn van dun aluminium waarop de speciale hoogwaardige reflectielaag is aangebracht. Er zijn een aantal reflectiewaarden. Ook zijn er flexibele lichtbuizen in gebruik met een soort harmonicastructuur. De lichtkoepels zijn meestal van acrylaat of polycarbonaat, dus van een zeer sterke kunststof. De Solatube® lichtkoepels zijn voorzien van het zgn. Raybender® systeem, dit zijn ringen met een driehoekige vorm aan de binnenkant van de koepel. Deze ringen zorgen ervoor dat er extra licht in de daglichtbuis terechtkomt. Dit systeem is gepatenteerd.

„Wat betekent het verschil in reflectiewaarde?”

Bij elke reflectie in de daglichtbuis gaat er logischerwijs een (klein) deel van het licht verloren. Bij de volgende reflectie gebeurt dat opnieuw. Dat betekent dat een gering verschil in percentage een relatief groot verschil in resultaat kan veroorzaken.
Hoe hoger de reflectiewaarde, hoe beter het resultaat.

„Wat is het beste reflectiemateriaal?”

Dat is het Spectralight Infinity™ materiaal. Dit gepatenteerde materiaal wordt alleen in Solatube daglichtbuizen toegepast, en heeft een reflectiewaarde van 99,7%.

„Kan er ook teveel licht binnenkomen?”

Jazeker, bij een hoge zonnestand op een heldere dag kan er heel veel licht door een daglichtbuis binnenkomen. Hiervoor heeft Solatube een oplossing ontwikkeld. Bij de hoogste zonnestand wordt overmatig licht afgekaatst door de Raybender ringen bovenin de lichtkoepel. Dit effect treedt op als de zon hoog aan de hemel staat, dus rondom het zomerse middaguur. Deze techniek wordt alleen door Solatube toegepast.

„Kan zo’n daglichtbuis ook een bocht maken?”

De meeste systemen gebruiken speciale bochtstukken om een hoek te maken. Dit wordt o.a. gebruikt bij een hellend dak. De Solatube daglichtbuizen kunnen zelfs de rechte buizen draaien: deze beschikken over een ingebouwde draairing.

„Heeft het systeem onderhoud nodig?”

De Solatube lichtkoepel is voorzien van een algen- en vuilwerende coating. Reinigen van de koepel en de daglichtbuis is niet nodig.

Wat wilt U weten over daglichtbuizen?
Vraag het ons!

Wilt u weten waar u voorbeelden kunt vinden van de daglichtbuis óf heeft u een praktische vraag? Vul onderstaand formulier in en u heeft binnen één werkdag uw antwoord.